фев. 26

Клипът обяснява кои превозни средства ще преминат от е-винетки на тол такси и как се изчисляват те

Дни преди старта на тол системата на 1 март все още има много неясноти за това как ще се плаща за използването на пътщата у нас.

Агенция „Пътна инфраструктура“ публикува видеоклип, в който разяснява основните принципи на тол системата. От 1 март 2020 г. тежкотоварните превозни средства над 3.5 т ще ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние като плащат тол такса.

Във видеото са изброени трите начина, по които може да се отчитат тол сегментите и да се плаща за изминато разстояние – маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер.

Клипът обяснява кои превозни средства ще преминат от е-винетки на тол такси, как се изчисляват те, както и възможността превозвачите да се ориентират предварително в сумите с помощта на тол калкулатора на страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg. Превозвачите могат да се информират откъде да купят маршрутна карта или как да се свържат с партньорите на АПИ, ако искат да използват другите два начина за тол таксуване.

От АПИ припомнят, че ако шофьорите решат да пренебрегнат правилата, трябва да знаят санкциите, които ги очакват, а те са компенсаторна такса на пътя или електронен фиш в края на деня. Глобата, в случай че не платят компенсаторната такса, е поне 1 800 лв.