фев. 26

От АПИ не смятат да отлагат повече въвеждането на този модел на таксуване

Транспортният бранш все още не е готов за старта на тол системата, до който остават само 6 дни. Голяма част от бизнеса все още не си е закупил бордовите устройства, тъй като не са съгласни с условията на двете лицензирани фирми, които вместо да ги продават, предпочитат да ги отдават под наем. Това обаче обвързва собствениците на превозните средства за две години с конкретната фирма, а също така им излиза и по-скъпо.

„Транспортните средства не са оборудвани с бордови устройства, тъй като голяма част от превозвачите изчакват да видят как ще се развият преговорите“, заяви Емил Николов от Съюза на международните превозвачи в интервю за БНТ.

Транспортните фирми твърдят, че на пазара на бордови устройства има монопол, създаден изкуствено от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Договорът, който се предлага от националните доставчици за бордови устройства, са за две години и ние питаме, какво се случва ако в рамките на една година, да речем, фирмата преустанови дейност? Друго много важно е, че не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени“, заяви Николов.

„Не говорим за наем на бордови устройства, а за месечен абонамент, което е абсолютно недопустимо“, допълни тезата Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Проверка на Economic.bg в сайта на единия от националните доставчици (tollpass.bg) – „Интелигентни трафик системи“ АД, установи, че цената на месечния абонамент, който се предлага на превозвачите е 15.90 лв. без ДДС. Това означава, че превозвачите трябва да заплащат по 18.90 лв. на месец с ДДС, което прави 226.8 лв. на година.

От доставчика твърдят, че това е промоционална цена. И тя важи само за частни и бизнес клиенти при сключване на договори за предоставяне на електронни услуги за пътни такси за срок на ползване на бордово устройство от 24 месеца. „Интелигентни трафик системи“ АД има право да откаже да сключи договор с клиент, след извършена кредитна оценка, за която клиентът ще бъде информиран чрез имейл“, уточняват от компанията.

В отговор на това, че превозвачите нямат възможност да закупят бордови устройства, а могат само да плащат абонамент за тях, проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, отговори: „Договорът, който ние сме сключили с доставчиците предоставя възможност за различни начини на предоставяне на устройството – или под наем или чрез закупуване. В общите условия е записано, че и двата начина за предоставяне на услугата са възможни. И вече самият доставчик сам избира кой да избере“.

Той уточни, че към момента има сключени повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства, т.е. това е общият брой камиони и автобуси, снабдени с устройствата.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи заявиха, че планират писмено да информират министър-председателя Бойко Борисов, АПИ, МРРБ и доставчиците на услуги при какви условия ще подпишат договори. „В никакъв случай те няма да бъдат двугодишни, няма да плащаме неустойки и месечен абонамент нито към доставчиците на бордови устройства, нито на GPS-и, защото с тази цел държавата им заплаща 7% за поддръжка и ако това не е достатъчно, нека се направи нов анализ на ситуацията. Но няма как ние като потребители на услугата да заплащаме едни 15 млн. годишно“, каза Милтенова.

Въпреки недоволството на транспортния бранш от пътната агенция продължават да твърдят, че тол системата ще стартира на 1 март и няма да има повече отлагане. „Целият екип на АПИ работи с една единствена възможност – да се осигури старт на тол системата на 1 март. За нас план Б няма“, каза проф. Олег Асенов.