мар. 12

Милиарди загуби очаква въздушния транспорт заради коронавируса по оценки на международната асоциация за въздушен транспорт. Много авикомпании отмениха полети заради разрастването на заразата. Видимо по-малко са и пътниците на Софийското летище.

От аеропорта съобщават, че досега 10 авиокомпании са заявили, че отменят полетите си до различни дестинации заради корона вируса.
Оценките на международната асоциация за въздушен транспорт сочат, че загубите за бранша вероятно ще възлязат между 63 и 113 милиарда долара.

Лора Добрева пътува с прекачване в два самолета от Ванкувър до Франкфурт и от Франкфурт до София. Впечатлена е от липсата на пътници:

„Малко повече от половината самолет, а обичайно е пълно“, казва Лора.

Въпреки полупразния самолет, на борда възниква паника заради пътник, на който му прилошава:

„Явно изглеждаше отпаднала и хората се притесниха, започнаха да се оглеждат, стана страшна истерия с този вирус“, разказа Лора.

На този фон от Асоциацията на въздушния транспорт у нас очакват, че загуби при пътническите превози ще има. Все още няма оценки какви ще са те за българския пазар. Карго транспортът у нас остава оптимист:

„Нямаме спад в превозите и се надявам така да продължи, включително с пренасянето на средства за осигуряване безопасността от медицинска гледна точка на гражданите на ЕС“, каза Константин Тасков, представител на авиокомпания за товари.

От РВД отчитат намаляване на въздушния трафик:

„В последните дни виждаме леко намаление на прелитащия трафик, което е между 2-3%, не такава обаче е ситуацията в Европа, там има държави, в които намалението е над 10%“, заяви Георги Пеев, от РВД.

А в глобален мащаб международната асоциация за въздушен транспорт вече има калкулации за загубите:

„Можем да видим, че ефектът върху приходите надхвърля 100 милиарда долара, около 19 процента от световните приходи от пътници, така че това би било еквивалентен на този, наблюдаван в световната финансова криза“, каза Брайн Пиърс от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Ако вирусът продължи да се разпространява бързо, загубите за авиобизнеса ще нарастват.